Brödbak
Förra helgen bakade ju jag och mamma bröd.
Jag älskar att vara hos min mamma. Det huset för mig är en tillflyktsort där jag inhämtar värme, kärlek och trygghet. Allt som oftast fylls den aprikosa villan av musik, skratt, eller som nu; doften av nybakt och rustikt bröd.
Min mor är en naturbegåvning när det kommer till brödbak.
Jag är inte riktigt lika skillad, men jobbar på det för jag blir mörkrädd av hur mycket skräp det finns i köpebröd. (Socker, vetemjöl och e-ämnen...)
Jag är helt överförjust i filmjölkslimpa, så jag hade hittat ett uppdaterat recept i Fitness magazine, som jag uppdaterade ytterligare lite själv. (Senare upptäckte jag att Fitness magazine hade fått receptet från http://cookiesndreams.se, som också finns här på blogg.se!)
Det blev det godaste jävla brödet jag ätit! Det hjälper mig dessutom att skära ner på "dåliga" kolisar, då jag hellre kör salladen "clean", utan pasta eller liknande, för att jag då i stället kan käka en skiva filmjölkslimpa... Hahah!
Receptet:
4dl filmjölk
3/4 dl mörk sirap (som jag bytte till honung)
2 morötter
2 msk olja (jag körde oliv, tänkte prova kokos nästa gång)
3 msk chiafrön
1 dl macadamianötter
1½ dl havregryn
2 dl rågmjöl
ca 3½ dl vetemjöl med fullkorn (bytte ut mot rågmjöl, fiberhusk och vetekli)
1½ tsk bikarbonat
Riv morötterna och hacka nötterna. Rör först ihop de blöta ingredienserna för sig, tillsätt sen de torra. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten, strö gärna över lite nötter, frön eller havregryn. Grädda på 175 grader i 75 minuter, täck eventuellt över med lite folie mot slutet om det börjar bli för mörkt. Låt brödet svalna innan du skär det.
Jag älskar att vara hos min mamma. Det huset för mig är en tillflyktsort där jag inhämtar värme, kärlek och trygghet. Allt som oftast fylls den aprikosa villan av musik, skratt, eller som nu; doften av nybakt och rustikt bröd.
Min mor är en naturbegåvning när det kommer till brödbak.
Jag är inte riktigt lika skillad, men jobbar på det för jag blir mörkrädd av hur mycket skräp det finns i köpebröd. (Socker, vetemjöl och e-ämnen...)
Jag är helt överförjust i filmjölkslimpa, så jag hade hittat ett uppdaterat recept i Fitness magazine, som jag uppdaterade ytterligare lite själv. (Senare upptäckte jag att Fitness magazine hade fått receptet från http://cookiesndreams.se, som också finns här på blogg.se!)
Det blev det godaste jävla brödet jag ätit! Det hjälper mig dessutom att skära ner på "dåliga" kolisar, då jag hellre kör salladen "clean", utan pasta eller liknande, för att jag då i stället kan käka en skiva filmjölkslimpa... Hahah!
Receptet:
4dl filmjölk
3/4 dl mörk sirap (som jag bytte till honung)
2 morötter
2 msk olja (jag körde oliv, tänkte prova kokos nästa gång)
3 msk chiafrön
1 dl macadamianötter
1½ dl havregryn
2 dl rågmjöl
ca 3½ dl vetemjöl med fullkorn (bytte ut mot rågmjöl, fiberhusk och vetekli)
1½ tsk bikarbonat
Riv morötterna och hacka nötterna. Rör först ihop de blöta ingredienserna för sig, tillsätt sen de torra. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten, strö gärna över lite nötter, frön eller havregryn. Grädda på 175 grader i 75 minuter, täck eventuellt över med lite folie mot slutet om det börjar bli för mörkt. Låt brödet svalna innan du skär det.
Jag äter det med avokado och örtsalt, eller med banan om jag är sötsugen eller behöver ladda mer extra carbs. Har ni provat banan på macka? Det är riktigt gott!
Jag gjorde faktiskt en "kak-version" av brödet också, där jag tillsatte just banan, plus kanel och ingefära. Blev också grymt!

Kommentarer
Trackback